Uit onderzoek van ABN AMRO en Capital Value is gebleken dat Nederland de komende jaren te kampen gaat hebben met een fors tekort aan huurwoningen. Gemeenten zijn hier debet aan, aangezien zij te hoge grondprijzen hanteren. Dit zorgt ervoor dat er veel te weinig huurwoningen worden geplaatst.

De onderzoekers verwachten dat het woningtekort zal toenemen tot wel 300 000 woningen in 2020. Dit is ook ingegeven door het feit dat de Nederlandse arbeidsmarkt flexibeler wordt en de hypotheekverstrekking moeilijker wordt. Meer mensen willen een huurhuis.

Het gaat voornamelijk om het aanbod van betaalbare huurwoningen, in het segment tussen 650 en 800 euro. De vraag naar huurwoningen blijft stijgen, maar vanwege de hoge grondprijzen is het onmogelijk om nieuwe huurwoningen te plaatsen. Echter is er wel licht aan het eind van de tunnel, omdat er interesse is getoond vanuit het buitenland voor bouwprojecten. Buitenlandse investeerders zijn van plan om voor 1 miljard aan nieuwe bouwprojecten in Nederland te financieren. Daarnaast is in Nederland zelf ook al twee miljard beschikbaar gesteld om te investeren in de huurwoningmarkt.

Bron

Rate this post